L
upa

Tram 11 je iskoristio lažiranu fotografiju za blaćenje Mirele Remi Priselac i Katarine Peović

Piše: Ivor Fuka
Politika i društvo
18.3.2024.
Foto: Snimka zaslona/Facebook

Na službenoj Facebook stranici hip-hop dvojca Tram 11, kojeg čine Srđan Ćuk i Nenad Šimun, 10. ožujka objavljen je foto kolaž (arhivirano ovdje) s ciljem difamacije jedne pjevačice i jedne saborske zastupnice. Naime, u statusu koji je objavio Tram 11 spojene su dvije fotografije. Na jednoj je „selfie“ na kojem su glazbenica Mirela Priselac iz benda Elemental i saborska zastupnica iz redova Radničke fronte Katarina Peović, dok se na drugoj fotografiji nalazi nekoliko osoba koje drže veliki crveni transparent s prepoznatljivim logotipom Radničke fronte i natpisom „Nedamo ti Tuđmane ni metra“. Uz ovaj kolaž Tram 11 je napisao „Bolesno! Furaju se na četničko terorističke 'pevače'. Pšk. (čekamo da Imbex Judex prenese vijest)“.

Pratećim tekstom sugerira se da se Mirela Priselac i Katarina Peović „furaju“ na nacionalističko-huškačkog pjevača Marka Pajčina, poznatijeg kao Baja Mali Knindža, koji je tijekom devedesetih godina postao poznat po izvođenju izrazito šovinističkih pjesama poput „Stan’te paše i ustaše“, „E moj druže zagrebački“ ili „Ne volim te, Alija“, a jedna od njegovih pjesama je i „Ne damo ti Tuđmane ni metra“ iz 1992. godine, što je i natpis na navodnom transparentu Radničke fronte čiju fotografiju je objavio Tram 11. Skraćenica „Pšk“ se pak odnosi na istoimenu pjesmu Tram 11, u kojoj svojim neistomišljenicima ovaj dvojac poručuje da „puše kurac“ što je ujedno i skraćenica „pšk“. Na koncu, „Imbex“ se odnosi na internetski news portal Index.hr kojeg dio ekstremne desnice smatra jugoslavenskim portalom pa s tim dijelom svoje poruke Tram 11 aludira da ovakvu „istinitu“ vijest taj portal nikad neće prenijeti.

Komunikacija Tram 11 sa svojim pratiteljima ispod difamirajuće objave (Izvor: Snmka zaslona/Facebook)

Objava Tram 11 izazvala je niz vulgarnih komentara njihovih pratitelja. Jedan od komentatora retorički se upitao je li moguće da je Radnička fronta na transparent stavila tekst iz pjesme Baje Malog Knindže, a iz Tram 11 su mu odgovorili: „mi se pitamo jel moguće da ne stave“.

Za ovu difamaciju Tram 11 je upotrijebio selfie fotografiju koju je na svom privatnom Facebook profilu objavila Katarina Peović (arhivirano ovdje) još prije gotovo dvije godine (28. svibnja 2022.) uz koju su dodali i digitalno manipuliranu fotografiju transparenta Radničke fronte. Međutim, ukoliko bi netko posumnjao u autentičnost fotografije s transparentom i gramatički neispravno napisanom niječnom obliku glagola „ne damo“ te pokušao njenu vjerodostojnost potvrditi obrnutom Google pretragom fotografija, ne bi naišao na nikakav trag. Naime, do originalne fotografije danas je tim alatom nemoguće doći. 

No, originalna fotografija ipak postoji. Snimljena je na zagrebačkom prosvjedu 22. lipnja 2018. godine, na Dan antifašističke borbe, a snimili su je fotoreporteri agencije Cropix. Prosvjed su organizirali Antifašistička liga te Savez antifašističkih boraca i antifašista ispred Hrvatskog narodnog kazališta, a jedan od ciljeva prosvjeda bio je povratak imena Trg maršala Tita, koji je godinu ranije preimenovan u Trg Republike Hrvatske. 

Fotografija koju je Tram 11 iskoristio za difamaciju Mirele Priselac i Katarine Peović, skupa je s nekoliko desetaka drugih fotografija snimljenih na tom prosvjedu, izdvojena u foto galeriju Slobodne Dalmacije koja je dostupna samo pretplatnicima, zbog čega nije raspoloživa Googleovim alatima za pretragu. Lupa ju je ipak uspjela pronaći i na njoj se vidi kako na transparentu Radničke fronte ne piše „Ne damo ti Tuđmane ni metra“ već piše „Radnička fronta“

Originalna Cropixova fotografija koju je Tram 11 zloupotrijebio za difamaciju glazbenice i saborske zastupnice (Izvor: Snimka zaslona/TinEye)

Prije Tram 11 istu montiranu fotografiju transparenta na prosvjedima objavila je, još u studenom 2020. godine (arhivirano ovdje), Facebook stranica Sproćufašitički Vesnik (arhivirano ovdje), koja se u svojim objavama uglavnom šovinistički izruguje sa srpskom nacionalnom manjinom, a odnedavno lažiranu fotografiju koristi kao naslovnu fotografiju stranice. 

Izneseni stavovi i mišljenja samo su autorova i ne odražavaju nužno službena stajališta Europske unije ili Europske komisije. Ni Europska unija ni Europska komisija ne mogu se smatrati odgovornima za njih.